In de voortdurende zoektocht naar een groenere levensstijl, besef je op een dag dat je persoonlijke inspanningen om afval te minimaliseren, energie te besparen en bewust te consumeren, in schril contrast staan met de immense afvalstromen, energieverbruik en CO2-uitstoot die jouw professionele activiteiten met zich mee brengen. Ondanks je jarenlange overtuiging dat het renoveren van bestaande gebouwen de sleutel is en dat we moeten focussen op wat we al hebben, begin je te beseffen dat dit niet langer voldoende is.
Een andere aanpak
Je raakt ervan overtuigd dat het tijd is om een bredere impact te hebben. Klant na klant probeer je alle betrokken partijen te overtuigen om een andere aanpak te omarmen, om nieuwe benaderingen te proberen die de negatieve gevolgen kunnen verminderen. Je steekt drie jaar lang energie in deze missie, maar helaas zonder het gewenste succes.
“Het is tijd om een bredere impact te hebben.”
Tot die ene dag, tijdens een werfvergadering, waanneer je geconfronteerd wordt met een beslissing die onnodig resulteert in een lawine van afval, onverwacht energieverbruik en overbodige CO2-uitstoot, simpelweg door de keuze van nieuwe materialen in plaats van hergebruik. Op dit moment besef je dat je niet langer je werk op dezelfde manier kunt voortzetten.
Tijd is essentieel
Je neemt het heft in eigen handen door jezelf te blijven bijscholen en te blijven informeren. Toen de wereld tot stilstand kwam door de Covid-pandemie, de tragedie in de Vesder plaatsvond en extremen hittegolven en natuurrampen elkaar opvolgden, werd het onmiskenbaar duidelijk dat er een versnelling hoger geschakeld moet worden. Tijd is van essentieel belang en er is geen ruimte voor verspilling.
Goed werk
Je begrijpt dat het niet langer volstaat om alleen je eigen projecten te verbeteren. Het is tijd om een verschil te maken dat verder reikt dan individuele inspanningen; Informeren, inspireren en enthousiasmeren worden de sleutelwoorden. De betekenis van “goed werk leveren” verschuift naar een nieuwe context. “Goed werk” staat nu ook voor minimale impact, intensief hergebruik van lokale materialen en aandacht voor energieverbruik, energiebronnen en CO2-opslag. Het doel is om meer terug te geven dan je neemt.
“Laten we proberen meer terug geven dan we nemen.”
Een expert die je ideeën omzet? Trek aan onze mouw! /